Τριχοφυία – ακμή

Ακμή, αλωπεκία και τριχοφυΐα ή υπερτρίχωση, συμπτώματα πολύ συχνά και άκρως ενοχλητικά, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ορμονικό υπόβαθρο.

Διαταραχές των ωοθηκών, των επινεφριδίων, της υπόφυσης, της απόκρισης των ιστών στην τεστοστερόνη, αλλά και κληρονομικοί παράγοντες μπορεί να εκφραστούν με αλωπεκία, τριχοφυΐα ή ακμή, κυρίως μέσω της αύξησης των λεγόμενων ανδρογόνων, των ορμονών δηλαδή που συναντούμε στους άνδρες και που παράγονται σε μικρές ποσότητες και από τις γυναίκες (πχ τεστοστερόνη, ανδροστενεδιόνη).

Σπάνια, σοβαρή υπερτρίχωση μπορεί να εμφανιστεί σε κακοήθεις όγκους ενδοκρινικής φύσης ή σε σοβαρές γενετικές ανωμαλίες που επηρεάζουν τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου (παιδιά γεννημένα κορίτσια και μεγαλωμένα ως αγόρια).

Αφού αποκλειστούν τα σοβαρά οργανικά αίτια, καταλήγουμε είτε σε λειτουργικές ορμονικές διαταραχές είτε σε ιδιοπαθείς (ανεξήγητες) καταστάσεις. Αυτό αφενός είναι καθησυχαστικό για τη φύση του προβλήματος, αφετέρου θέτει πληθώρα θεραπευτικών επιλογών.

Ανάλογα με την αιτία του προβλήματος, στη θεραπεία συμπεριλαμβάνονται αλλαγές τρόπου ζωής και διατροφής, άσκηση, ορμονική υποκατάσταση, σπανίως χειρουργική επέμβαση και πρακτικές αισθητικής ιατρικής, όπως αποτρίχωση, χημική απολέπιση, δερμοαπόξεση και μεσοθεραπεία, οι οποίες, παρά τον όρο ‘αισθητικές’ έχουν καίριο ιατρικό – θεραπευτικό χαρακτήρα, μια και προλαμβάνουν επιπλοκές όπως τοπικές λοιμώξεις, ξηρότητα, δυσανασχαίτιση και κοινωνική απομόνωση εκ μέρους της ασθενούς, προάγοντας έτσι την ψυχοσωματική της ευεξία.

Η γιατρός έχει εμπειρία στη διερεύνηση υπερανδρογοναιμίας, υπερτρίχωσης, αλωπεκίας και ακμής, στη θεραπεία σοβαρών οργανικών αιτιών αυτής, αλλά και τη σχετική κατάρτιση σε ζητήματα αισθητικής ιατρικής ώστε να λάβετε υπεύθυνες και αξιόπιστες διαγνωστικές και θεραπευτικές προτάσεις.

  • Τριχοφυία

Υπερτρίχωση

Υπερβολική τριχοφυΐα

Συγγενής υπερτρίχωση

Εμμένον χνούδι

Δασυτριχισμός

Εντοπισμένη υπερτρίχωση

Πολυτριχία

Άλλη υπερτρίχωση

Υπερτρίχωση, μη καθορισμένη

 

  • Απώλεια τριχών

Γυροειδής αλωπεκία

Ολική αλωπεκία (τριχωτού της κεφαλής)

Καθολική αλωπεκία

Γυροειδής αλωπεκία, μη καθορισμένη

Ανδρογενετική αλωπεκία

Αλωπεκία ανδρικού τύπου

Ανδρογενετική αλωπεκία φαρμακευτικής αιτιολογίας

Άλλη ανδρογενετική αλωπεκία

Ανδρογενετική αλωπεκία, μη καθορισμένη

Άλλη μη ουλωτική απώλεια τριχών

Τελογενής τριχόπτωση

Αναγενής τριχόπτωση

Αλωπεκία μη καθορισμένη

 

  • Ακμή

χηλοειδής ακμή

Κοινή ακμή

Κυστική ακμή

Ευλογιοειδής ακμή

Νεκρωτική κεγχροειδής ακμή

Τροπική ακμή

Προκλητή ακμή των νεαρών κοριτσιών [Acné excoriée des jeunes filles]

Άλλη ακμή

Ακμή, μη καθορισμένη

Ροδόχρους ακμή

Περιστοματική δερματίτιδα

Ροδόχρους ακμή, μη καθορισμένη